You are here: Home > For Researchers > Projects > TELE-REHAB III - Telemonitoring tijdens fase II en fase III van een cardiaal revalidatieprogramma

TELE-REHAB III - Telemonitoring tijdens fase II en fase III van een cardiaal revalidatieprogramma

From 01-09-2012 to 01-09-2014
Website: http://flanderscare.be/

Description

Tele-Rehab III 
Met Tele-Rehab III willen Yorbody Belgium, het Jessa Ziekenhuis en de KULeuven chronische hartpatiënten helpen om op een veilige, gecontroleerde en individuele basis te werken aan de opbouw en het behoud van hun fysieke conditie en verbetering van hun cardiovasculair risicoprofiel via een website-gestuurde en interactieve toepassing. Deze toepassing wil de lage therapietrouw bij revaliderende hartpatiënten verhogen door een integratie van de revalidatieoefeningen in de eigen omgeving met externe stimulansen. Ondanks de voordelen die een traditioneel revalidatieprogramma kan bieden, participeert in de praktijk slechts 15 tot 30% van de patiënten aan deze programma’s. Van de deelnemende patiënten staakt 20 tot 30% het programma na zes weken omwille van persoonlijke en logistieke redenen.
Het Hartcentrum Hasselt en het Hartcentrum Limburg integreren in dit project hun opgebouwde ervaring met het gebruik van telemonitoring bij de behandeling van patiënten met chronisch hartfalen. Dit project is echter uniek en innoverend in de manier waarop bestaande producten en diensten worden samengebracht in een totaalpakket. Een accelerometer, gebruikt om de lichamelijke activiteit te meten in een sportomgeving, wordt in dit project gecombineerd met e-coaching binnen de medische revalidatie.
Het meedelen van nieuwe bewegingsdoelen via e-mail of sms moet patiënten motiveren om een actievere levensstijl te ontwikkelen en aan te houden. Patiënten krijgen de mogelijkheid om op elk moment een medisch onderbouwde en gecontroleerde fysieke activiteit uit te voeren, zonder daarbij rekening te moeten houden met de beperkingen van klassieke revalidatiecentra. Daarnaast biedt het aan zorgactoren de mogelijkheid om patiënten op een veilige, individuele manier te begeleiden en op te volgen. 
Deze web-gebaseerde begeleiding zal uitgetest worden bij 300 chronische hartpatiënten tussen 40 en 70 jaar in twee deelstudies.

Team

  • Sabine Van Huffel, Co-promoter
  • Paul Denale (Jessa Ziekenhuis Hartcentrum Hasselt , Co-promoter (External)
  • Davidz David Manshoven, Promoter (External)

Financing

Funding: OTHER - Other Funding Agencies

Program/Grant Type: Other - Other

Events

2/09/2024:
PhD defense - Martijn Oldenhof
Machine Learning for Advanced Chemical Analysis and Structure Recognition in Drug Discovery


3/09/2024:
Meet the Jury Igor Tetko on Advanced Machine Learning in Drug Discovery


12/09/2024:
Multimodal analysis of cell-free DNA for sensitive cancer detection in low-coverage and low-sample settings
Seminar by Antoine Passemiers


More events

News

STADIUS Alumni Herman Verrelst – new CEO of Biocartis

08 June 2017

Herman Verrelst, the founder of KU Leuven spin-off Cartagenia, who has been working in Silicon Valley, US for the last few years will be returning to Belgium to follow the steps of Rudi Pauwels as CEO of the Belgian diagnostic company, Biocartis.


Supporting healthcare policymaking via machine learning – batteries included!

29 May 2017

STADIUS takes the lead in the data analytics efforts in an ambitious European Project MIDAS.


Marc Claesen gives an interview about his PhD for the magazine of the Faculty of Engineering Sciences "Geniaal"

10 February 2017

Did you know that in Belgium approximately one third of type 2 diabetes patients are unaware of their condition?


Joos Vandewalle is nieuwe voorzitter KVAB

09 October 2016

Op 5 oktober 2016 heeft de Algemene Vergadering van de Academie KVAB Joos Vandewalle verkozen tot voorzitter van de KVAB.


More news

Logo STADIUS