You are here: Home > For Researchers > Projects > Nano4Sports

Nano4Sports

From 01-01-2017 to 31-12-2019

Description

Met dit project willen we bruggen slaan: tussen sport & nano-technologie, tussen kennisinstellingen & bedrijven, en binnen deze domeinen tussen Vlaanderen & Nederland. Nano4Sports heeft als doel om innovatie in het sport-, beweeg- en gezondheidsdomein te stimuleren. Sport is een dynamische en snelgroeiende economische sector. In cijfers uitgedrukt: 3% van het totale BBP van EU en 3.5% van de totale werkgelegenheid in EU (bron: http://ec.europa.eu/). Met Nano4Sports zullen we, door het creëren en verbeteren van de infrastructuur faciliteiten, de kennis die bij de onderzoeksinstellingen aanwezig is, laten doorstromen tot bij de bedrijven. Hierdoor zal deze economie een boost krijgen en zal de concurrentiekracht gevoelig versterkt worden. 

In de regio zijn onderzoeksgroepen aanwezig die beschikken over een grote expertise en baanbrekend werk verrichten in het domein van ‘sport & technologie’. Deze kennis wordt echter te weinig omgezet in concrete producten en toepassingen. Om samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven (KMO/MKB's) en eindgebruikers te bevorderen, wordt er in dit project een living lab-platform opgezet en verder uitgebouwd. In deze sportfieldlabs zullen bedrijven en onderzoekers nieuwe technologieën kunnen uittesten in nauw overleg met de eindgebruiker. Deze living labs voor sport zullen fungeren als broeihaarden voor innovatie en (nieuw) ondernemerschap. 

Nano4Sports wil dmv doorontwikkelingen van reeds bestaande sensortechnologieën van IMEC (TRL 4 en >) de vertaling maken naar specifieke toepassingen in sport en gezondheidszorg. Een belangrijke troef is dat we binnen het project vraaggestuurd te werk gaan. In het verleden blijkt dat technologische ontwikkelingen voor de sport veelal 'gepusht' werden, dwz ontwikkeld werden zonder voldoende rekening te houden met de eindgebruiker (i.e. de sporter). Om een gezonde 'push-pull'-balans te bekomen, zullen sporters in een vroeg stadium van de technologieontwikkeling betrokken worden zodat bij de ontwikkeling van innovatieve producten, diensten & processen rekening wordt gehouden met hun specifieke noden en behoeften. Om dit te bewerkstelligen worden er demonstratie- en testomgevingen opgezet om nieuwe technologieën te testen en te evalueren. Door het opzetten van een structurele testomgeving zullen bedrijven ook gebruik kunnen maken van deze onderzoeksfaciliteiten. Het grote voordeel hiervan is dat bedrijven op een efficiënte wijze betere producten kunnen ontwikkelen die sneller hun weg vinden naar de markt.

In dit project zullen we ons focussen op fysieke activiteiten (lopen en fietsen) en continue monitoring. Lopen en fietsen vinden een brede toepassing in verschillende sporttakken (vb. atletiek, voetbal, hockey, wielrennen,...) en op diverse niveaus (vb. hardlopen, wandelen, recreatief fietsen, sport met beperking,...). Bij continue monitoring zullen specifieke parameters (vb. hartslag) bij de sporter gedurende lange tijd opgemeten worden (zowel voor, tijdens en na fysieke inspanning). 

Samengevat, willen we de regio Vl/Nl op de kaart zetten als sportinnovator door de economie rond ‘sport & technologie’ een boost te geven. De ingrediënten zijn alvast aanwezig: eminente technologische spelers, innovatieve bedrijven, excellente (top)sporters & coaches en een groot aantal (individuele) recreatieve sporters. Owv de triple helix werking van Sports & Technology (hierna S&T) uit Z-NL, Sports.Tech (KU Leuven) en Victoris (UGent) wordt de kennisoverdracht van kenniscentra naar bedrijven gefaciliteerd zodat deze de kans krijgen hun producten & diensten te optimaliseren en beter in de markt te zetten. Hierdoor wordt het innovatiepotentieel van bedrijven uit deze regio (>200) verhoogd en wordt business creatie en ondernemerschap aangemoedigd.

Het Nano4Sports-project sluit nauw aan bij het beleid van Vlaanderen en Nederland, waarbij innovatie centraal staat (Slimme Specialisatiestrategie), alsook bij het beleid van de betrokken provincies (ontwikkeling kennisregio).

 

Team

Financing

Funding: EU EFRO - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Program/Grant Type: InterReg - Interregional cooperation

Events

2/09/2024:
PhD defense - Martijn Oldenhof
Machine Learning for Advanced Chemical Analysis and Structure Recognition in Drug Discovery


3/09/2024:
Meet the Jury Igor Tetko on Advanced Machine Learning in Drug Discovery


12/09/2024:
Multimodal analysis of cell-free DNA for sensitive cancer detection in low-coverage and low-sample settings
Seminar by Antoine Passemiers


More events

News

STADIUS Alumni Herman Verrelst – new CEO of Biocartis

08 June 2017

Herman Verrelst, the founder of KU Leuven spin-off Cartagenia, who has been working in Silicon Valley, US for the last few years will be returning to Belgium to follow the steps of Rudi Pauwels as CEO of the Belgian diagnostic company, Biocartis.


Supporting healthcare policymaking via machine learning – batteries included!

29 May 2017

STADIUS takes the lead in the data analytics efforts in an ambitious European Project MIDAS.


Marc Claesen gives an interview about his PhD for the magazine of the Faculty of Engineering Sciences "Geniaal"

10 February 2017

Did you know that in Belgium approximately one third of type 2 diabetes patients are unaware of their condition?


Joos Vandewalle is nieuwe voorzitter KVAB

09 October 2016

Op 5 oktober 2016 heeft de Algemene Vergadering van de Academie KVAB Joos Vandewalle verkozen tot voorzitter van de KVAB.


More news

Logo STADIUS