Initiatieven

 

Health House


Corporate Presentation

Portfolio

in de pers





 




Alamire Foundation


AI Programme



S.T.E.M.
(Science, Technology, Engineering, Mathematics)

Peter van :

Mindgate  

website : Mindgate


UCSIA - festival 'Barokke Influencers'

Link: Youtube Channel




Onderzoek


Leerstoel op naam "Essenscia Chair Safety Engineering"

13 November 2009 vond de academische zitting plaats, ter gelegenheid van de plechtige ondertekening van de overeenkomst tussen Essenscia vzw en de KU Leuven.
Hierbij wordt een Leerstoel-op-naam opgericht. De leerstoel is onderdeel van een component "Education binnen het SCORES4CHEM kennisplatform [Safety, Control and Optimization : Research, Educuation and Services for the (bio)CHEMical industry] dat recent werd opgericht door het Industrieel Onderzoeksfonds van de Associatie KU Leuven.

Voordracht B. De Moor
Uitnodiging en programma
Artikel Campuskrant
foto's

Open and Interconnected Systems Modeling and Control - Celebrating Jan Willems's 70th Birthday!

Brugge, 16-17 september, 2009

Workshop website - Programma - Deelnemerslijst


BioSCENTer

In 2007 werd BioSCENTer opgericht,het Leuvens onderzoekscentrum voor 'BioSciences, Bio-Engineering and Biotechnology', dat meer dan 400 onderzoekers groepeert actief in de biowetenschappen en het biomedisch onderzoek, zie www.kuleuven.be/BioSCENTer

 


Biomagnet

Sinds 2007 coordinator van de InterUniversitaire Attractiepool BioMagnet, met onderzoeksploegen van de UG, VUB en Ulg

SymBioSys


 Van 2006 tot 2010 coordinator van de Leuvense Center-of-Excellence SYMBIOSYS, een interdisciplinair platform voor 'Computational Biology'
 

SCORES

K.U.Leuven SCORES staat voor "Systems, Control and Optimization in Research, Education and Services". In de lente van 2004 werd dit wetenschappelijk-technologisch platform op gericht. Het brengt verschillende onderzoeksgroepen en instellingen van de Associatie K.U.Leuven en industriepartners bijeen rond eenzelfde thema: dataverwerking en controle van dynamische systemen. Bedoeling is om het onderzoek, onderwijs en dienstverlening rond deze themata te groeperen binnen de Associatie.


Klik op de foto om het album van de eerste SCORES-Workshop te zien.

 
 

Doctor Honoris Causa Lennart Ljung

Op woensdag 13 oktober 2004 kreeg Professor Lennart Ljung van Linkoping University (Sweden) een Doctoraat Honoris Causa aan onze universiteit, omwille van zijn verdiensten in mathematische modellering van dynamische systemen, zowel op academisch vlak als in de industrie. Hier vind je de laudatio bij die gelegenheid. Dit was de tweede maal dat ik promotor was van een eredoctoraat aan onze universiteit, na het vorige dat in 1992 aan mijn vriend en mentor, Gene Golub van Stanford, werd toegekend.


Klik op de foto om het album van het eredoctoraat te zien.


Doctor Honoris Cause Gene Golub : http://www.kuleuven.be/golub/ 



MTNS 2004

MTNS (Mathematical Theory of Networks and Systems) is een belangrijke conferentie voor mathematische systemen en controletheorie. Het werd in 2004 georganiseerd aan onze universiteit. Dit interdisciplinaire symposium richt zich op wiskundigen, ingenieurs en onderzoekers in alle aspecten van systeemtheorie en wordt gewoonlijk tweejaarlijks georganiseerd.

 

Klik op de foto om het album van MTNS 2004 te zien.

 

ProMeta

In 2003 samen met prof. Vanderleyden, prof. Waelkens, prof. Schoofs, prof. Arckens, prof. Proost en prof. Rozenski oprichter van ProMeta (Interfacultair Centrum voor Proteomica en Metabolomica), dat nu gevestigd is op de 3e en 10e verdieping van de nieuwbouw aan Gasthuisberg, Onderzoek & Navorsing 2. Enerzijds verleent het centrum diensten aan de universiteit, haar associatieleden en de industrie. Anderzijds verricht het onderzoek in het kader van gezamelijke onderzoeksprojecten met academische of industriële groepen.

 

 

Het centrum beschikt over een complementaire verzameling van proteoom- en metaboloom-gerelateerde analysetechnieken en zal zich hoofdzakelijk richten op massaspectrometrische elucidatie van complexe mengsels, aangevuld met chromatografische fractionatietechnieken. Voor de kenners, enkele van onze instrumenten betreffen een MALDI-TOF/TOF, een LC-MS/MS en een FT-MS, waarmee we over een aantal van de meest performante instrumenten van de Benelux beschikken. Bovendien kan ProMeta rekenen op de extensieve expertise die over de verschillende faculteiten van onze universiteit verspreid zit en zal de analyse van de meetresultaten een verdere uitbouw van onze bioinformaticacapaciteiten mogelijk maken.

 

WorldViews

In 1990 medeoprichter van Worldviews/Wereldbeelden vzw., met ondermeer Jan Van der Veken en Leo Apostel. Na het overlijden van Apostel, werd aan de VUB een Centrum Leo Apostel opgericht (lid wetenschappelijke raad).

 

 

De complexe wereld rondom ons evolueert snel, en is op ideologisch, sociaal, politiek, cultureel en wetenschappelijk vlak zeer gefragmenteerd. Er rest bijna geen spoor van culturele eenheid. We moeten omgaan met vele culturen, subculturen, culturele fragmenten. In de wetenschappelijke wereld zet de trend tot differentiatie zich onverminderd voort. Het enige wat rest zijn flarden, zonder veel structuur of coherentie. Deze fragmentatie, de snelle opeenvolging van veranderingen en superstructren van de moderne wereld leiden tot een groeiende vervreemding. Er is geen overzicht meer.


Worldviews, een non-profit-organisatie die werd opgericht in 1990, reageert op deze fragmentatie en desintegratie. Zij roept op tot een interdisciplinair project, een uitdaging voor de wetenschappelijke gemeenschap, om een raamwerk te voorzien waarbinnen de wereldbeelden die zich in verschillende domeinen ontwikkelen, kunnen dialogeren.

 
 

Algemene Studentenraad (ASR) - Studentenvertegenwoordiger

Als een van de vier studentenvertegenwoordigers op de Academische Raad, hield ik bij de opening van het academiejaar 1982-1983 de studentenspeech, met als thema 'de toenemende studentendruk'. Dit lokte heel wat commentaren uit.


Op het einde van het academiejaar schreef toenmalig rector De Somer een ludieke aanbeveling voor de studentenvertegenwoordigers


Go to TOP


Beleid


Vlaanderen in Actie

Als kabinetschef van de minister-president van Vlaanderen (2006), Yves Leterme, het actieplan 'Vlaanderen-in-actie' uitwerken. Lancering in Antwerpen op 10 juli 2006.


Vlaams Wetenschaps- en Technologiebeleid

Als topmedewerker van de Vlaamse minister-president aan de basis van de budgetaire inhaalbeweging van 2 mia Bfr. per jaar voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid van 1995-1999 liggen. Deze inhaalbeweging was structureel, omdat ze ingeschreven stond in het regeerakkoord. Op de grafiek hiernaast is de forse stijging van budgetten tussen 1995 en 1999 duidelijk zichtbaar. Bij het aantreden van de paarsgroene regering in 1999 kan men duidelijk zien dat de inhaalbeweging wordt stopgezet. Na 2 jaar wordt ze dan weliswaar hervat, maar minder structureel.

 

 

Per jaar werd ongeveer 1 mia extra geïnvesteerd in FWO en BOF, en ook 1 mia in meer toegepast en industrieel georiënteerd onderzoek. Hierdoor verdubbelde zowel bij het FWO als het BOF het aantal mandaten voor doctorandi en postdocs, en kwamen er veel middelen bij voor projectonderzoek.

 

BOF: Over een periode van vier jaar (van 1995 tot 1999) werden de BOF-middelen verdubbeld.

 


FWO-Vlaanderen en BOF: Verdubbeling budget voor projecten en mandaten.

 

Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie

 

Mee aan de basis van verschillende andere initiatieven die vandaag nog altijd succesvol zijn, vb. in 1995  Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie opgestart.

VIB, het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, is een non-profit, wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Met behulp van gentechnologie bestuderen VIB-wetenschappers de werking van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen.

VIB ontplooit 3 complementaire kernactiviteiten:
  1. Strategisch basisonderzoek
  2. Een actieve technologietransferpolitiek om de onderzoeksresultaten om te zetten in producten ten dienste van consument en patiënt
  3. Wetenschappelijke informatie voor het brede publiek

Het VIB stelt momenteel de dag meer dan 500 toponderzoekers te werk op het gebied van de moderne, moleculaire biotechnologie. Het is een virtueel instituut met departementen aan de KU Leuven, U.Gent, U. Antwerpen en VUB.

 

Max Wildiersfonds

Het Max Wildiersfondskwam er in 1997, omdat het FWO geen middelen ter beschikking stelde voor de ontsluiting van archieven, dat tot dan toe als pre-wetenschappelijk werd beschouwd. Nochtans is dit een eerste stap in de wetenschappelijke studie van archieven.

 

HOBU-TETRA fonds

Ook in 1997 hebben we het initiatief genomen om een fonds voor toegepast onderzoek aan de Vlaamse hogescholen op te richten. Dit zogenaamde HOBU-fonds, dat nu het TETRA-fonds wordt genoemd, is op die manier een voorloper van de academisering die de hogescholen op dit ogenblik in het kader van de Associatie te wachten staat.

HOBU-TETRA fonds (1997): financiele steun aan onderzoeksinstellingen en innovatie-actoren

Het HOBU-Fonds heeft duidelijk zijn waarde bewezen: er werden over de periode 1997 - 2003 in totaal 159 projecten van hogescholen gesteund, gericht op technologische kennistransfer naar bedrijven en inzonderheid KMO's, naast social profit organisaties. 1.954 organisaties waren betrokken in de begeleidende "gebruikerscommissies" (2/3 KMO's). In totaal vertegenwoordigde dit een steunvolume van 36,4 miljoen euro.

In 2003 werd het HOBU-Fonds omgevormd tot het TETRA-Fonds (Fonds voor TEchnologie TRAnsfer).

 

Programma Strategische Technologieën voor Welvaart en Welzijn

In 1998 werd een nieuw onderzoeksprogramma opgericht in de schoot van het IWT, nl. STWW: Strategische Technologieën voor Welvaart en Welzijn. Uit een sterkte-zwakte analyse van het wetenschapsbeleid in Vlaanderen bleek immers dat er een belangrijke lacune bestond tussen het onderzoek op initiatief van de vorser, dat gefinancierd wordt via BOF en FWO enerzijds, en het industrieel georiënteerd onderzoek voor bedrijven via het IWT anderzijds. Deze lacune wordt opgevuld door STWW, waarin projecten kunnen worden ingediend waar nog meer onderzoek en ontwikkeling in de prevalorisatie-fase vereist is. Naderhand is dit programma geëvolueerd tot GBOU (Generisch Basisonderzoek aan de Universiteiten), en nog later tot SBO (Strategisch BasisOnderzoek).

 

PC/KD

In 1998 werd het initiatief genomen voor PC/KD ('Een PC voor elke KD') omdat verschillende studies aantoonden dat het niet goed ging met de informatisering van de lagere scholen. Eind 2000 werd deze actie reeds als bijzonder succesvol bestempeld.

 

Durf Innoveren

 In 1998 werd debrede mobiliserende campagne 'Durf Innoveren' gelanceerd, waarin Vlaamse bedrijven werden aangemoedigd om te investeren in permanente innovatie, niet alleen op het gebied van technologische vernieuwing, maar ook op het vlak van design, marketing, communicatie, e.d.. Deze 'DURF'-actie was de logische opvolger van de DIRV-actie (Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen), die de Vlaamse regering in de jaren tachtig had gelanceerd (met o.a. Flanders Technology).

 

Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten

 In 1998 werd het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT), dat aan onze universiteit is gevestigd, opgericht: Het VCBT is actief in 3 domeinen van de naoogsttechnologie. Zij voeren basis- en praktijkonderzoek uit en bieden onderwijs en advies aan. Het onderzoek is multi-disciplinair, indien nodig in samenwerking met externe teams, en combineert experimenten en modellering in praktische toepasssingen.

 

Technopolis

 

In 1999 oprichting van  Technopolis, een wetenschappelijk en technologisch doe-centrum voor kinderen van 7 tot 77 jaar oud. De oprichting van dit bijzonder succesvol doe-centrum was een onderdeel van een grotere campagne rond wetenschapscommunicatie, waaruit ook initiatieven zoals het Wetenschapsfeest, de Wetenschapsweek, de dag van de Technologie, maar ook TV-programma's zoals Overleven en Hoe?Zo! zijn ontstaan.


 Technopolis (1999) heeft als missie om Wetenschap en Technologie dichter bij de mens brengen.

 

Vlaamse Wetenschapsweek

 Tijdens de tweejaarlijkse Vlaamse Wetenschapsweek vinden in Vlaanderen allerlei activiteiten rond wetenschap en technologie plaats. Het doel: grotere interesse en meer betrokkenheid opwekken. Bij het grote publiek, maar ook specifiek bij de schoolgaande jeugd. Niet alleen de exacte, biomedische en toegepaste wetenschappen komen aan bod; er is ook ruimschoots aandacht voor humane en sociale wetenschappen. Het initiatief loopt nog steeds (laatste editie november 2012), nu met toevoeging van de Dag van de Wetenschap.

 

Dag van de Technologie

 

Dag van de Technologie: 112.000 bezoekers

Op zondag 14 maart 2004 vond overal in Vlaanderen de tweede editie van de Dag van de Technologie plaats. 156 bedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, musea, enzovoort toonden door middel van 257 projecten hoe technologische ontwikkelingen en hun toepassingen overal zijn doorgedrongen in hun werkomgeving. De tweede editie van de Dag van de Technologie bracht 112.000 technologiezoekers op de been, met opvallend veel jongeren. Dit betekent 50% meer bezoekers dan in 2003.

Aan de KU Leuven werd in 2004 de Dag van de Technologie georganiseerd door Bart De Moor, Bart Motmans en Rudi Cuyvers, met de medewerking van tientallen onderzoekers van de groep Exacte en Biomedische Wetenschappen.

Download de toespraak van Bart De Moor, Academische Zitting, Dag van de Technologie, 29 maart 2003, Brussel

 

Vlaams Instituut voor de Zee vzw.


Het Vlaams Instituut voor de Zee fungeert als coördinatie- en informatieplatform voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. In 1999 hebben we het, in nauwe samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, opgericht in Oostende. Het VLIZ bouwt het Vlaams Marien Data- en Informatiecentrum uit en zet het schip de Zeeleeuw in voor oceanografisch onderzoek.

 -----------------------------
 

Opening Office center te Leuven


13 mei 2014

Uitnodiging - filmpje


 

 

Go to TOP